onsdag 31 oktober 2012

Att leva på socialbidrag

Bra idé att Folket utmanade kommunstyrelsens ordförande att leva på socialbidrag en månad. Bra att han nappade. Här kommer ett tips som hjälper Jimmy Jansson. Beställ Linas matkasse och du får 40 portioner god och nyttig mat för 1 538 kronor.

Linas matkasse kommer varannan vecka och innehåller fem rätter beräknade för fyra personer. Det är god och varierad mat med mycket grönsaker. Fisk och vegetariskt finns alltid med. En stressad KS-ordförande slipper handla och behöver bara komplettera med frukostmat, lite ärtsoppa och blodpudding för att klara sig genom månaden. Sätter du deg på morgonen och bakar på kvällen klarar du brödkostnaden billigt.

Enda nackdelen är att du får äta samma mat fyra gånger, men om du fryser in och tar till lunchlådan så går det nog att variera. Med tanke på att svenska folket levt i hundratals år på salt sill och gröt, så klarar du nog en månad på det viset.

Grejen med socialbidrag är inte att det är omöjligt att leva en månad på den nivån. Vi som har  inkomster slösar våra pengar på färdigmat, restauranger, alkoholhaltiga drycker, godis och alldeles för mycket kött. Inte nyttigt och inte ens gott i längden.

Problemet är ojämlikheten. Att tandläkarbesök, en stulen cykel eller trasig tvättmaskin blir stora probem. Att inte kunna planera för långsiktiga mål som en semesterresa eller ett teaterbesök i Stockholm. Försörjningsbidrag är inte tänkt att vara i åratal, men arbetsbrist eller sjukdom kan tvinga in folk i bidrag under alldeles för lång tid.

Det största problemet är barn som inte kan påverka familjens ekonomi, och som känner sig utanför när de inte kan hänga med i konsumtionskarusellen med Ipad, 21-växlade cyklar och märkeskläder. Än värre, som inte kan ta tillvara möjligheterna att idrotta, spela instrument eller hänga med på skolresan.

Lycka till med experimentet! Redovisa gärna dag för dag vad du gör av med pengarna på om det inte känns för privat. Det blir ett intressant underlag för diskussioner om vad vi egentligen behöver.
Cassandra


Inga kommentarer: