onsdag 14 november 2012

Kul att det går bra!

Efter tre års försämring och ett års stampande på stället förbättras betygen i Eskilstunas grundskolor. Det är oerhört glädjande, framförallt för eleverna som får vad de enligt lag har rätt till, nämligen en grundläggande utbildning.

Eskilstunas förbättring kommer samtidigt som en svag försämring pågår i resten av Sverige. Det gör att vi närmar oss målet att Eskilstunas ungdomar ska ha samma chanser som andra. Fortfarande är det dock omkring 150 ungdomar varje år som går ut grundskolorna i Eskilstuna utan att ha fått tillräcklig utbildning för att kunna gå vidare till gymnasiets ordinarie program.

Att få reda på resultaten i skolan är inte enkelt.  Jag letar förgäves i journalisternas rapporter, men blir mer förvirrad än klarögd. Bästa sättet är att gå till Skolverkets statistik Där finns både meritpoäng och behörighet till gymnasiet, skola för skola och kommun för kommun. Men det krävs rätt höga grundskolebetyg för att ta sig igenom och hitta rätt i statistiken.

Valfriheten ökar i Eskilstunas grundskolor, men möjligheten att jämföra försämras. Varken kommunen eller journalistiken underlättar för elever och föräldrar. Medan landstinget utvecklar jämförelser mellan vårdcentraler och mottagningar har kommunen försämrat sin service.

Utan bra underlag lämnas valfriheten helt åt skvaller och kommersiella krafter med reklam, mässor eller erbjudanden om luncher och fria datorer. Den som är emot vinster i välfärden bör verka för att den offentliga välfärden uppfyller medborgarnas krav. I Eskilstuna går det baklänges.

Det jämförelseverktyg som tidigare fanns på varje grundskolas hemsida är borta, troligen var den för dyr. Där kunde en förälder enkelt jämföra betyg, enkätresultat, ekonomi, lärartäthet och andra faktorer, skola för skola.

Tidigare låg också varje skolas analys av resultaten och en redovisning av planer för utveckling på hemsidan. Nu hittar jag bara hela kommunens övergripande plan. Statens krav på en sådan kvalitetsredovisning har försvunnit, men det behöver inte betyda att kommunens ambitioner att ge medborgarna information försvinner.
Cassandra

Inga kommentarer: