16 procent av eleverna i Eskilstuna går i friskola. Det är en intressant, egen nyhet i Eskilstuna Kuriren. Men att Sörmlands största arbetsgivare, landstinget, blivit miljöcertifierat är det nog få som uppfattar.
Tidningars logik är enkel.
Regel 1 - en nyhet som man tagit fram själv slås alltid upp störst. Så även idag. En granskning av friskolorna är efterlängtad och bra. Den fyller halva första sidan och får hela första uppslaget i tidningen.
Problemet är när det händer flera saker samma dag.
Varenda sörmlänning är berörd av vad landstinget gör, som patient eller anställd. Att landstinget som femte i landet blir miljöcertifierat är en process som pågått i många år och som påverkar vår gemensamma framtid. Presskonferensen får mininalt utrymme på förstasidan och artikeln ligger på sidan nio.
Regel 2 - kritik i detaljer får mer utrymme än positiv och långsiktig helhet. Gårdagens nyhet i TV var att konstnärer använder kadmium i sin färg. Förklarligt, men inte bra blir det när rubriken på miljöcertifieringen blir "Eskilstuna folkhögskola använder giftig färg". Inte många som läser tidningen lär minnas något om landstingets miljöcertifieringen efter detta.
En enkel lösning i det här fallet vore två artiklar bredvid varandra.
Ett exempel, men det är inte ensamt. Häromveckan slog en egen nyhet om tusendelars felräkning i förskolan ut den kanske största satsningen som gjorts i Eskilstuna på många år - att landstinget bygger ut Mälarsjukhuset för miljarder.
Nyhetsvärdering är svårt. Hur medborgarna ska få viktig kunskap om det som berör dem är ännu svårare. Inte undra på att informatörerna blir fler.
Cassandra
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar