tisdag 18 oktober 2011

Strategi utan media

Den senaste Juholtjakten visar än en gång att det inte går att förändra den bestående politiska och ekonomiska makten via media. Vare sig Juholt valt en terrier eller en pudel så handlar det mest om att göda mediekonsulter (sorry Paul), inte om att få en meningsfull politisk debatt i Sverige.
Ramen för den svenska mediediskussionen finns bara inom alliansen tillåtna gränser, allt annat anses som icke-objektivt. Det är trist, ointelligent och gör att Sverige hamnar allt längre från stora viktiga frågor som vem som bestämmer i världekonomin, ojämlikheten och den globala utvecklingen.
Visst, det finns undantag, men de är svåra att hitta.

Vad ska man göra i stället? Tja, jag tror på den gamla hederliga metoden; att prata med varandra. Lite mer ansträngande än pressmeddelanden och presskonferenser och en nästan bortglömd variant av demokratin. Den funkar också digitalt, om Facebook och twitter och annat handlar mer om samhällsfrågor och mindre om vad vi ska ha till middag. Man kan prata på jobbet, med kompisar, med släkten. Det går också att använda demokratiska organisationer för att prata; föreningar, men också offentliga organisationer. Föräldrar, elever och lärare kan prata med varandra om hur skolan ska utformas.

Hjärtat i demokratin är samtalet på torget där vi byter tankar, lyssnar och hela tiden modifierar vår uppfattning. Den diskussionen blir aldrig svart och vit som i medierna. I den diskussionen måste vi använda hjärnan, inte bara dömma med ryggmärgen.
Cassandra

Inga kommentarer: