måndag 3 oktober 2011

Avundjournalistiken

Denna dag när landstingsdirektören fått sparken kan jag bara önska henne lycka till! Äntligen slipper hon jagas av avundjournalistiken i Sörmlands monopolmedia.

Avundjournalistiken har alltid funnits. Det är fullt legitimt att regelbundet informera skattebetalarna om hur chefslöner och arvoden ser ut i landstinget. Det är också barnsligt enkelt för journalisterna. De lyfter luren och frågar så skickar landstingets uppgifter. Sen är löpet klart. Som ett brev på posten kommer sedan de upprörda insändarna och kommentarsfälten fylls av alla dem som tycker att politiker och tjänstemän ska tjäna som undersköterskor eller helst inte finnas alls.

Skillnaden de senaste åren är att avundjournalistiken fyllt medierna minst en gång i veckan. Jag har inte räknat hur många gånger landstingsdirektörens lön har publicerats i olika media det senaste året, men siffran är klart tvåsiffrig. Nu räcker det inte heller med högsta chefens lön. Vi har sett "brottsregister" med stor bild, namn och titel - enda brottet, att ha en lön över 100 000 kronor. Tjänstemännens bilar har publicerats, menyn och vissa deltagare vid politiska sammankomster har sörmlänningarna kunnat ta del av. Allt upprör medborgarna.

Lågvattenmärket var ett TV-inslag där en udda utklädd person fick visa upp en stupstock som han byggt till politikerna och tänkte ställa på torget. Den undersökande TV-journalisten frågade inte om han visste att Landstinget Sörmland har de lägsta politikerarvodena i Sverige.

Det är naturligtvis lovvärt om media vill slå ett slag för jämlikhet. Klyftorna i samhället ökar dramatiskt och förstärks av att skatterna sjunker för oss som tjänar mest.
Det intressanta med media är att avundjournalistiken endast drabbar dem som arbetar i den gemensamma sektorn. Jag har förgäves försökt få reda på vad VD i koncernen Eskilstuna-Kuriren tjänar. Han leder drygt 400 personer, landstingsdirektören 7 000. Företaget har tagit bort VD-lönen från årsredovisningen och ingen journalist har svarat på frågan. Ett hett tips är att lönen och förmånerna nog inte ligger så långt ifrån varandra.

Vad tjänar VD i små sörmländska företag som Volvo, SSAB eller Assa? Vad tjänar VD i de privata vårdföretagen? Det krävs lite mer arbete, men Expressen klarar att ge besked om hur lönerna ligger i länet, så varför inte E-K:s tidningar?

Nå, nu ska ledningen i landstinget hitta en ny landstingsdirektör. Undrar vem som vill tjäna mindre än andra landstingsdirektörer och sina egna anställda och dessutom ska vara beredd att gå på dagen om ledningen inte är nöjd? Just nu är det dessutom anställningsstopp för chefer i landstinget. Media har agerat aktivt för att ifrågasätta landstingsdirektören. Ska de nu medverka i rekryteringen av en ny? Ska bli intressant att följa.

Cassandra

2 kommentarer:

Tomas Andersson sa...

"Jag har förgäves försökt få reda på vad VD i koncernen Eskilstuna-Kuriren tjänar."

Om du inte klarar av att hitta den informationen blir jag allvarligt oroad över din kompetens... Informationen finns i bolagets årsredovisning.

Cassandra sa...

Jag har gått igenom Eskilstuna-Kurirens årsredovisning för 2010 på deras hemsida. Jag kan inte hitta uppgiften - om du kan så är jag glad för hjälpen.
Cassandra