lördag 16 mars 2013

En bok som förändrar

Nästa gång du ser Anders Borg eller någon förnumstig nationalekonom uttala sig i TV - vaccinera dig med Ekonomihandboken av Johan Ehrenberg och Sten Ljunggren!

Det är sällan jag kan säga att en bok har förändrat mitt sätt att se på världen, men det har den här boken gjort. Den vaga olust jag känt inför alla maningar till att skära ner i offentlig sektor och höja kraven på arbetslösa och lågavlönade har nu fått fasta motargument och logik.

Den är tjock, men extremt lättläst i ett ämne som de flesta värjer sig emot - nämligen nationalekonomi. Just därför kan ekonomerna gång på gång lura i oss att det bara finns en enda lösning - att spara för de fattiga och det gemensamma och ge mer till de rika och det privata.

Resultatet har bara blivit ett allt mer ojämlikt samhälle och en spekulationsekonomi som ger oss kris efter kris. Visste du att bara två procent av penningströmmarna i världen är handel med varor och tjänster, resten handlar om att köpa och sälja pengar?

Ehrenberg och Ljunggren säger tvärtom - det enda sättet att stoppa spekulationsekonomin i världen är att satsa pengarna i det gemensamma, investera och anställa. Tror ni inte på det? - läs boken! Finns att beställa genom ETC för 299 kronor eller som e-bok för 199 kronor.

Det finns bara två saker jag har att invända; förstår inte bilden på omslaget och återkommer om att förutsättningen för deras förslag är att offentlig sektor måste öppna sig för förändring!
Cassandra

2 kommentarer:

Infoufot sa...

Beställd!

Lotta Larsson sa...

Går att låna gratis via elib.se med sitt lånekort till t ex iPaden.