måndag 19 november 2012

Finns det någon borgerlig allians i landstinget?

Bilden av landstingspolitiken i Sörmlands monopoliserade lokaltidningar har i många år präglats av en sak - kritik mot socialdemokratin och S-FP-M-majoriteten. Frågan är vad som är hönan och ägget. Den borgerliga politiken i landstinget har också sedan många år i stort sett enbart handlat om bitterhet mot FP och att ta makten från S.
När den liberala ledarsidan ger sig på folkpartiets mest framträdande och framgångsrika företrädare undran läsaren vad tidningen vill ha i stället? Både på nyhets- och ledarplats vore det intressant att få en granskning av de borgerliga partier som är i opposition i landstinget.
Finns det överhuvudtaget något gemensam borgerlig oppositionspolitik utom att kritisera majoriteten?
Finns det någon gemensam syn på hur landstingets ekonomi ska komma i balans?
Hur ska medborgarnas krav på ständigt tillgänglig vård av högsta kvalitet förenas med dramatiskt ökande kostnader för avancerad mediciner och teknisk utrustning?
Har oppositionen en gemensam budget? Har dom en plan för vården eller regional utveckling?
Frågorna är många, medias "granskning" lyser med sin frånvaro.
De olycksaliga "regnbågallianserna" där alla partier gick ihop för att ta makten är knappast ihågkomna för att vården eller regionpolitiken gjorde enorma framsteg under dessa år. Deras minne är den eufori som spred sig i framförallt borgerliga kretsar över att äntligen ha makten.
Många kockar gör sällan en bra soppa. För drygt fyra år och ett val sedan hoppade folkpartiet och miljöpartiet av för att få stopp på en ekonomi i fritt fall.
Sedan dess har ekonomin förbättrats kraftigt, vårdval har införts, köer har kortats och ett utvecklingsarbete med patienten i centrum har kommit en bra bit på väg i sjukvården.
Bitterheten i borgerligheten präglar politiken i landstinget liksom E-K:s ledarsida. Lämna majoriteten är budskapet. Att göra det utan ett klart alternativ och för att få in fler privata vårdbolag med säte på Cajmanöarna verkar vara en ovanligt illa genomtänkt fråga att spräcka samarbete på.
Cassandra


Inga kommentarer: