måndag 24 september 2012

Miljöbäst - varför visste jag inte det?

Kör in mot stan och ser flaggorna med "Eskilstuna, Sveriges miljöbästa kommun". Jag blir glad, men funderar varför det kom som en överraskning med utmärkelsen?

Jag har inte läst motiveringen men lägger ihop det jag vet:
först i Sverige med sexfärgad sopsortering. Sparar lastbilarna som kört till förbränning i Uppsala samtidigt som återvinning av material ökar.
Tillverkningen av pruttgas av en del av soporna. Kör själv på gasen och likaså gör bussen till Skogstorp.
Fler cykelbanor, gångvägar längs ån, uteträning och planteringar. Cykeldagar, "I stan utan min bil" och andra kampanjer.
Men mest av allt det som syns minst - det långsiktiga arbetet med mål för varje del av kommunen. Att skolor, åldringsvård, stadsbyggnad och andra delar av kommunen har utbildat, satt mål och följt upp hur vi långsamt men säkert använder mindre energi, mindre farliga kemikalier, mer ekologisk mat, färre transport.
När stans största arbetsgivare arbetar systematiskt  mot ett mål och ställer krav på sina leverantörer ger det resultat. Då och då syns resultat tydligt. Då kommer det i tidningen, radio och TV, men isolerat från andra områden som också utvecklas.
Helheten, det som gör att jag och dom som deltar känner oss stolta över våra insatser och vår stad, blir sällan synligt. Utom då och då i en eller annan ranking.

Jag vet att det är svårt. Att beskriva blir ofta att räkna upp fina ord och konstiga mätetal i CO2 eller mikrogram, men när inte tidningarna tycker det är mödan värt måste kanske kommunen måste bli bättre på att ge medborgarna återkoppling på hur kommunen når sina mål? Jag tycker det är ett demokratiskt krav.

Läser insändarna och där florerar hur många fel som helst. Att Eskilstuna är en av Sveriges mest ekonomiskt välskötta kommuner verkar inte vara allmän kunskap heller.

Kan det vara så i Eskilstuna att det anses fult att berätta vad vi gör bra? Vad vi gör dåligt är inga problem att läsa i tidningarna varje dag.
Att sätta upp flaggorna är i alla fall det bästa jag sett på länge! Heja Eskilstuna!
Cassandra

Inga kommentarer: