lördag 11 augusti 2012

Grönt flygsäte?

För första gången har jag klimatkompenserat en flygresa. 260 kronor för 2 600 ton känns bättre, men inte bra.
I nästa vecka åker vi till Grekland, lite (eller mycket) värme efter denna sommar känns bra. Dessutom ska vi träffa gamla vänner, höra deras version av Greklandskrisen.
Men med tiden har det kännts allt mer olustigt med flygresor. Klimatfrågan är på riktigt. Varje dag dör människor på grund av klimatkatförändringar. Torkan i USA i sommar påverkar majsskörden, vilket i sin tur kan få väldiga konsekvenser för fattiga runt om i världen. Visst, en sommar har inget säkert samband med att jag flyger, men temperaturen stiger obönhörligt.
Vi vet alla att det är så, ändå känns det avlägset att vi till exempel skulle flyga mindre. Friheten i att kunna ta sig snabbt runt jorden är viktig för många av oss. Att jorden kräver förändringar har ännu inte nått oss på allvar. Det känns till och med lite präktigt att tala om att man klimatkompenserat. Frågan är dessutom - kan jag köpa mig fri? Vingresor skickar en länk, "Greenseats" tackar för bidraget och planterar träd för pengarna. Det är förstås ett steg på vägen, men varför finns det inte snabbtåg. Det vore bättre. Och då har vi ändå inte börjat prata om köttet.

Cassandra

2 kommentarer:

Anonym sa...

Som allt annat en politisk fråga. Jämför att ta flyget eller tåget från södra Tyskland till Stockholm som ett exempel. Tåget är komplicerat (går inte att boka på internet t ex), svindyrt och förstås mycket lånsammare. Om inte Europa går samman om snabbtågslinjer, bijettbokning över gränserna, samordning mellan tågen och billigare biljetter kommer flyget att vinna. Så vad gör dom där i EU i denna fråga? Har dom nåt intresse av tågen eller är det flyg och bil lobbyn som sätter agendan?

Cassandra sa...

Håller fullständigt med! Klart att både Sverige och EU ska verka för snabbare tåg och bättre samordning!