söndag 26 augusti 2012

Det går inte att svälta Grekland ur krisen

Har hälsat på kompisar i Grekland. Intrycket är entydigt - fortsatt svältkur kan bara bli katastrof.

När Europa låg i ruiner efter kriget reste vi oss igen tack vare stora penningsinsatser från Marshallhjälpen. När 30-talsdepressionen härjade satsade sig både Roosevelt i USA och Sveriges socialdemokrater sig ur krisen. Nu är Europa i kris igen och nu hörs bara en enda lösning - spara, spara, spara. Vad är skillnaden?

Mina vänner har bott de senaste 25 åren i Grekland och är i 60-årsåldern. Hon är svenska som forskar på ett grekiskt forskningsinstitut, han har ett företag i IT-branschen. Det går ingen nöd på dem men krisen märks; hennes lön har sjunkit, han har minskat antalet anställda från tio till två, sonen är hemma efter sex års universitetsstudier. Arbetslösheten ligger kring 25 procent, hus går inte att sälja, priserna för oss turister har sjunkit, det var glest på tavernorna mitt i augusti som är toppmånad för semester i Europa. Men värst är kanske ovissheten; hur går det med pensioner, får ungdomarna jobb, vad händer med valutan?

Grekland är ett fantastiskt land - maten, musiken, naturen, historien, havet, solen och framförallt trevliga, vänliga gästfria människor. Åk dit! Kanske skulle Merkel, Reinfeldt och dom andra ta sig en vecka på en solsäng vid havet. Över en fetaostsallad kunde de diskutera vad som kan göras för att satsa på att utveckla Greklands resurser. Grekerna jobbar lika hårt som oss, men organisation och produktivitet måste stärkas, samtidigt som korruptionen bekämpas.

Att i stället fortsätta kräva nedskärningar med fantasibelopp leder bara till att botten går ur Grekland och sen antagligen land efter land i Europa, inklusive Sverige. Människor måste ha hopp. Om hoppet försvinner kan vad som helst hända. Ta fram den där gamla boken som Keynes skrev en gång i tiden och börja bläddra i den!
Cassandra

2 kommentarer:

Anonym sa...

Juste, håller med!! Gasa istället för att bromsa (gäller även Sverige)

Anonym sa...

Nu kommer nya sparpaket i Grekland. Det kommer att driva landet ännu längre mot det totala sammanbrottet. Sänkta löner och sämre villkor har hittills inte lett till någon förbättring på något område här i Grekland, så vi undrar förstås hur någon tänkt sig att dessa nya försämringar skall leda till förbättring? I alla fall inte för majoriteten av grekerna som bävar inför en hård vinter.