onsdag 25 mars 2009


Just nu jobbar vi intensivt för att öka grupperna och ta bort personal i förskolor och skolor. Varför? Vem bär ansvaret? Klockrent bankdirektörer i USA som mot allt bättre vetande lånar huspengar och förutsätter att villapriserna ska stiga i evighet. Höga bonusar kantar vägen i banker, finansbolag och försäkringsbolag över hela världen. Fartblinda för pengar och ingen har sagt emot på 30 år. Men nu börjar tornen skaka - bittra röster når ända in i styrelserummen. Vem är det då som råkar illa ut? - En kvinnlig fackföreningsledare.


Nej, jag säger inte att hon har gjort rätt. Den som delar säng med fan får nog ro båten i land. Att sitta med näringslivet och vara överens har sina risker. Men inte tusan är facket huvudfienden när en direktör får hundra miljoner kronor av mina pensionspengar. Ska nån hängas så är det han - som dessutom har mage att flytta ut sina egna pensionspengar innan han sänkte mina!

Bilden visar den typ av bonus som en bankdirektör fick förr i världen. Återgå till den tiden!Götilda

3 kommentarer:

Torkel sa...

Mmm. Malm sparkade de ju ut för nåt liknande, hörde honom på radion och han lät faktiskt som om han tyckte hon borde gå nu.

Annars tycker jag nog att det visar på en synnerligen hög grad av inkompetens i de styrelser som konstruerat bonusprogram som ger bonusar till chefer när konjukturen ser ut som den gör just nu. Bonusar ska väl ge en ekonomisk vinning när det går bra... Hur är det överhuvud taget möjligt att göra program som faller ut nu..

Cassandra sa...

Det beror förstås på att 2008 var ett extremt bra år. Utfallet kommer nu - men har någonsin någon människa varit värd 100 miljoner kronor? Problemet är att om inte krisen kommit är det ingen som frågat. Klimatet har varit för ohejdad individuell egennytta.

Torkel sa...

Jo, det kanske var så att 2008 i helhet var ett bra år. Jag tyckte de började flagga för kris efter sommaren, men låg de på plus rejält innan så.. Men ändå - att AIG i USA försökte betala ut bonusar efter det att staten gått in och räddat företaget från konkurs tycker jag är en brist i bonussystemets uppbyggnad. Må så vara att bristen är att bonusarna släpar efter för länge.

Ingar Kamprad, Håkan Lanz, Person-familjen bakom HM, Wallenbergarna, Tetrapak-grundarna. Men, nej, inte Christer Elmehagen.