lördag 23 augusti 2014

Prata om världen för Guds skull!

Snälla politiker i alla partier - prata om världen!

Ligger i soffan med det brutna benet högt. Valintervjuer, twitterflöden, tidningsartiklar flyter förbi. Det är skatter, jobb och välfärd för hela slanten, lite koldioxid och jämställdhet och en och annan pensionär.
Samtidigt visar nyheterna brutala bilder från Gaza, Irak, Ukraina, ebola i Afrika... Ingen politiker pratar om detta.
Med ett undantag förstås - SD som gör det på sämsta tänkbara vis.Moderaterna gör ett taffligt försök och då diskuterar medierna taktiken, inte innehållet.

Klart att alla krig och allt lidande runt om i världen berör oss, men också nya stormakter som växer fram, nya ekonomiska relationer och produkter. Vi har alltid levt i en global värld, men det är närmare än någonsin mellan oss människor idag. August Palm fick promenera fram och tillbaka till Tyskland för att lära sig yrket och få med sig socialismen och fackföreningsrörelsen tillbaka. Idag är vi ett musklick bort från den lilla flickan som blir sönderbombad av Israels raketer.

I min ungdom var Vietnam nära och vi sjöng Victor Jaras sånger när han mördades i Chile. Idag verkar det som om kommunikationsstrategerna fasar för att låta partierna prata om världen utanför vårt fönster. Dom har bra betalt, men dom har fel.
Det finns inget Sveriges politiker kan göra som inte påverkas av vad som händer i världen; jobb, pensioner, miljö, klimat, maten vi äter, kultur och musik. Vi väljare vet det. Jag är säker på att vi är många som vill veta hur partierna förhåller sig till Sverige i världen, till Eskilstuna i världen, till Skogsängen i världen.

Jag har inte bestämt mig än. Jag väntar.
Cassandra

1 kommentar:

Arne sa...

Bra skrivet. Utrikespolitik måste handla om världen även utanför EU.