tisdag 14 januari 2014

En ny dagstidning

I går kom första numret av dagstidningen ETC hem i vår brevlåda. Det är första nya dagstidningen i Sverige på 30 år.  I tider av kris inom tidningsbranschen borde detta vara en sensationell nyhet, men har du hört, läst eller sett något om den nya dagstidningen?

Det finns en väldigt spridd myt om att journalister objektivt beskriver det som händer i världen omkring oss. De väljer bland alla miljoner händelser och presenterar sedan verkligheten korrekt och utan att ta ställning.
Ett enkelt sätt att krossa den myten är att se på behandlingen av en ny dagstidning. När Stockholmstidningen kom för 30 år sedan var det stort ståhej. Ingen svensk var ovetande. Hur många svenskar vet idag att vi fått en ny dagstidning?

Jag har prenumererat på veckotidningen ETC i många år och har därför följt utvecklingen på nära håll. Det har inte varit några stora affischer vid busshållplatser och i tunnelbanan, inga annonser i tidningar eller TV, inte heller har andra medier följt utvecklingen med artiklar och inslag.
ETC har vuxit fram som ett demokratiprojekt bland tidningens läsare och ute i olika folkrörelser. Efter ett års kampanj finns prenumeranter och ekonomiska bidrag för att dra igång.

Tidningen tar tydlig ställning för miljö, klimat, jämställdhet, rättvisa och solidaritet, både på ledarplats och i valet av ämnen, intervjupersoner och faktasökning på nyhetsplats. Den är ett vänsteralternativ, en röst som ger en alternativ information. Det är du som läsare som får avgöra och jämföra fakta från olika media, ingen gör det åt dig. Tack och lov.

Självklart finns ETC även som digital tidning. Ta en titt och bilda dig en egen uppfattning! http://www.etc.se/

Cassandra

Inga kommentarer: