torsdag 22 mars 2012

Behövs domstolar när vi har media?

Så ska då Jörgen Danielsson till slut få en rättvis prövning av sin sak. Låt oss hoppas att det blir av en domstol som inte finns i koncernens Eskilstuna Kurirens spridningsområde, för där är han redan dömd.

Redan från dag ett tog redaktionerna på sig rollen som både polis, åklagare och domstol.
"De gav sig själva olagliga arvoden" skrek rubriken på förstasidan i Eskilstuna-Kuriren, Sörmlands Nyheter och Katrineholms-Kuriren.
Texten på första sidan innehöll fem meningar. I varje mening står ordet olaglig.

Vi kan redan konstatera att den journalistiska "juridiken" hade fel. Landstingsrådet Lotta Finstorp som också pekades ut är inte åtalad. Åtalade är inte heller de som beslutade om det arvode Danielsson fick som oppositionsråd.

Anklagelserna kom fyra veckor före valet. De upprepades på uppslag efter uppslag fem dar i rad. Därefter var Danielsson en sådan belastning för sitt parti att han avgick.

Mediedomstolen är snabb och effektiv. Straffet var utmätt och delar av folket jublade i kommentarsfält och på insändarsidor. Frågan är om någon enda av dem kan berätta vad han gjort för fel.

Merparten av folket gjorde en annan bedömning. Danielssons majoritet fick fortsatt förtroende och han själv fick han nästan 800 personröster i landstingsvalet.

Nu blir det rättegång. Kanske dröjer det ett år eller två. Få lär bry sig eller kunna hänga med i de invecklade turerna kring kommunallagen och hur beslut fattas i kommunala organisationer. Själv är jag övertygad att om rättegången blir korrekt kommer Danielsson att frias, men vad hjälper det? Under tiden har en människa fått sitt namn och goda rykte förstört. Frågan är, behöver vi domstolar i det här landet?

Cassandra

Inga kommentarer: