fredag 9 juni 2017

Folk vill ha en ny politik i en ny tid

Jag kan inte undvika att bli lite uppis när medier och politiker ständigt blir överraskade av resultaten i vår tids demokratiska val. Etablissemanget vill så gärna vara förberett och kastar pengar över opinionsinstitut. Till vad nytta när väljarna letar svar på de stora frågorna?

Det är all världens skillnad mellan att svara i telefon mitt i middagsbestyren och att gå till valurnan med landets öde i sina händer. Vi lever i en väldigt märklig tid. Något nytt är på väg, men ingen vet riktigt vad. Trots det travar media och politiker på i samma gamla fotspår. De letar "vinnare" och "förlorare" mer än de letar svar på tidens frågor.

Ojämlikhet, ständiga nedskärningar i välfärden, klimatomställning och ett Mellanöstern i fritt fall efter årtionden av stormaktshaveri. Folkomflyttning över hela jordklotet. Allt det här känner folk in på bara skinnet. Tidigare har vi tryggt gått hemma och sett de krig vi drivit utspelas på andra sidan jordklotet. Nu är klotet mindre och även vi drabbas av det vi sått av krig och utnyttjande.

Ingen vet riktigt svaren, men väljarna letar efter nya tankar och nya idéer. Tyvärr går en del bakåt och drömmer om att det ska bli som förr. Det blir det inte.
Kapitalismen har snart nått vägs ände. Snygga naglar eller en vinst för miljonärerna i fotbollslaget är vad vi erbjuds efter slit med jobb och familj.

Men vi är mer än konsumenter. Vi är människor som vill utvecklas i gemenskap med andra. Det finns en ny tid där framme. Några måste tänka stort, ge oss hopp så att vi själva kommer i rörelse. Till dess röstar vi på de som verkar ha något nytt i sikte.
Cassandra

Inga kommentarer: