måndag 14 november 2011

Ekonomins kris=demokratins kris

Det ser tjurigt ut för både Grekland och Italien, kanske för hela västvärlden. Politiken har släppt penningmånglarna fria och nu har de tagit över makten. Krisen spelas upp som ett slags såpopera i media. Det är hart när omöjligt för en vanlig människa att begripa vad som händer. Politikerna sysslar bara med att för tillfället mätta monstret, utan att ge några framtidsvisioner.
Så vem i hela världen kan man lita på? Inte politiker i alla fall. Både i Grekland och Italien har byråkraten, experten, tjänstemannen ryckt in som den räddande ängeln. En stor stark man ska rädda landet! Har jag hört den förut?

Demokratin är illa ute. När vi slutar tro på att vi tillsammans kan välja kloka och förnuftiga människor som ska styra utifrån våra gemensamma intressen, då har vi lämnat över till något annat. Vad?

Demokratins dilemma är när våra valda företrädare måste fatta obekväma beslut som betyder försämringar av ett eller annat slag. Pensionärernas indragna gratis bussbiljetter i Eskilstuna kanske blir socialdemokratins fall efter nästan hundra år. Klimathotet och globaliseringen betyder med alla säkerhet förändringar som kan upplevas som negativa.

Bäst att sjunka ner framför Wordfeud och Melodifestivalen.
Cassandra

Inga kommentarer: