söndag 31 oktober 2010

Lärdomar från 1100-talet


Våra avlägsna släktingar; normanderna, härskade under en mycket framgångsrik tid på Sicilien. Roger och Wilhelm lämnade efter sig kyrkor utsmyckade på det mest fantastiska sätt men det som gjorde störst intryck var hur de hanterade den tidens stora frågor.
Roger var tillsatt av påven i västrom, men i hans rike fanns väldigt många bysantiner med sitt religiösa centrum i Konstantinopel och på ön var muslimska härskare de som föregått normanderna. Befolkningen tillbad alltså samma Gud på tre olika sätt - ungefär som idag.

Hur löste då härskarna detta? Jo, de byggde den mest överdådiga kyrka som tänkas kan. Golven och väggarna upp till ett par meter är rent muslimska, med abstrakta mosaikmönster på vit marmorbotten. Ena halvan av kyrkan är byggd enligt västromersk tradition och den andra är rent bysantinsk, men båda är helt täckta med Bibelns berättelser i guldmosaiker. Fascinerande vackert, utom att man får ont i nacken av att följa alla berättelser om Noa, Adam och Eva eller Jesu underverk högt upp på tak och väggar. Och över allt brer en vänlig Jesus Allhärskaren sina armar över oss.

Finessen är förstås att aldrig har Sicilien varit så rikt och välmående som under denna tid av öppenhet för olika sätt att tolka tron. Kan det vara något att dra lärdom av 1 000 år senare?
Götilda

Inga kommentarer: