fredag 19 juni 2009

Några råd till yngre kvinnliga kollegor

Kvinnor är lika kompetenta som män, men dessutom har de något gemensamt med alla jordens fattiga och förtryckta - den som vill upp har starkare drivkrafter än de som redan är på toppen. Det finns många frustrerade kvinnor som kan mera och vill mera. Efter nästan 40 år i yrkeslivet har jag samlat på mig några erfarenheter för den som vill upp.

1. Var glad och prestera resultat! Inget slår detta om du vill vidare. Tyvärr räcker det inte alltid, men en lat gnällspik och petimäter kommer inte att lyckas. Det är garanterat. Nedanstående råd är inte tänkta att användas för att ständigt påpeka fel utan för din egen utveckling.

2. All utveckling, både personlig och i en organisation, bygger på engagemang och nätverkande - alltså gemensammt arbete. Inte ens den mäktigaste chef har någonsin kommit dit han är på egna meriter. Kvinnor är särskilt bra på samarbete, men det är också deras fälla. God vilja och muntliga överenskommelser är bra, men det räcker inte. Dokumentera vad du och ni gör - spara erfarenheterna både för att ni ska komma ihåg och kunna gå vidare och för att kunna visa resultat till uppdragsgivaren!

3. Lär dig hur den formella organisationen ser ut. Det är så ägarna eller grundarna har tänkt sig att det ska fungera. Det är den du i första hand ska agera inom och försöka påverka.

Lärarkåren som helhet har i stort sett misslyckats med att förstå hur deras organisation fungerar. I vår kommun beslutas penningpåsens storlek av politiker. Därefter finns allt ansvar för pengars fördelning, pedagogik, utvecklingsfrågor, miljö, klasstorlekar mm helt ute på skolorna. Rektor har ansvaret. Enda haken är att skolan ska röra sig mot övergripande målen som bättre betyg, men inte ens kraftiga försämringar har fått politiken att ändra styrsystemet. För att påverka skolans utveckling ska lärare, föräldrar och elever alltså utgå från att det är rektor som de ska föra dialog med. För förändring är det bättre att utveckla resursernas fördelning ute i skolan än att ständigt ropa efter mer resurser.

4. Var misstänksam när organisationen är oklar eller inte är lättillgänglig. Kolla på webben. En skola eller ett företag där du söker jobb som inte beskriver sin organisation och sina mål; "ingen är intresserad" är ett dåligt tecken. Du måste veta vem som är ansvarig och vad ni ska uppnå för att arbeta efektivt och kunna påverka.

5. Ta reda på var den informella makten finns. Det svåraste är när den formella makten inte fungerar. När informella strukturer har den verkliga makten. En sån organisation är inte bra att jobba i. Du märker det på mängden skvaller, gnäll och i värsta fall mobbning. Det enklaste rådet är - ta dig bort från informella maktstrukturer. På kort sikt kan det verka smart att agera med den informella makthavaren - på längre sikt är det en usel taktik. Om du inte kan ge dig iväg, kräv tydliga egna mål att arbeta mot och se till att klara av dem!

6. Sist, men inte minst, glöm inte att det ska vara roligt på jobbet! Om det inte är kul är det nog dags att fundera över vad du kan göra åt det. Analysera och gör en plan!




Här är en tuff tjej som vet vad som gäller.

Götilda

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för råden - några har jag redan "avslöjat" och några kommer garanterat till användning fram över.

Delad kunskap/samverkan är outstanding när det gäller att komma vidare i karriären. Genom gott samarbete och delad kunskap kan du få människor som är med dig att lyfta dig långt har jag upplevt och det om något är inspirerande.

AnnaP