söndag 30 november 2008

Buddismen är ett alternativAdventsfrid i stugan. Har jobbat med bolagswebben, veckobrev mm. Maken och jag har upptäckt att vi inte har en enda kväll i nästa vecka när vi kan träffas samtidigt i familjen, snacka om ohållbar utveckling. Nu har jag en stund över, försökte ringa brorsan plus två kompisar, ingen svarar, alltså är bloggen kontakten med yttervärlden.
Från den ljusa sidan kan man säga att vi vandrade runt på julmarknader på lördagseftermiddagen, köpte snacks från mellanöstern och korv från Mälarchark. Jag gick själv på världsmusikfestival och såg ungdomar spela folkmusik med en schvung som jag inte hört sen jag själv dansade polska i Bingsjö. Jag vidhåller att svenskars blodomlopp går i polsketakt, det sitter i generna. Sen spelade andra ungdomar bulgariska och anatolisk musik med samma engagemang. Hur går det till att få ungdomar intresserade av sån musik i vår tid? Jättekul. Ska försöka få några till puben nån gång. Nästa helg ska vi se sonen i ljusblå uniform och marschtakt, det är inte heller illa och blir första gången. Han spelar ABBA-låtar i orkester, Bellman i ensemble och volleyboll i Solna i dag.
Jag grubblar mycket över min personliga framtid just nu. 6-8 år kvar, är det värt att anstränga sig att hitta något nytt? Å andra sidan är jag inte precis en person som lägger av med att vara engagerad och så har jag en ung make.

Vi firade hans födelsedag i veckan. Men att börja med något helt nytt känns avlägset och svårt. Jag har ju börjat om ett antal gånger i livet. Jag har i alla fall inte lust att kämpa mig till något nytt, vore kul om någon frågade efter ens kompetens, men just nu känns det som om de flesta i min omgivning kämpar intensivt för sin egen plats kring köttgrytorna.
I ett låst läge måste man vända på kuttingen. En idé är kanske att göra det jag gjorde för snart 40 år sen (sic!), sätta mig på en sten i skogen och fundera vad jag är bra på och vill göra. Och sen göra det.
En annan är kanske att utgå från svärmors broderitext:
"Strö rosor där du går". Om man nu ändå är här kan man lika gärna göra någon annan glad. Det är det buddistiska alternativet, att strunta i det som händer omkring en och bara ägna sig åt att göra gott. Så här i juletider förefaller det vara ett naturligt alternativ, även om vi svek "buy-nothing-day" i går.
Götilda.

2 kommentarer:

stadshus sa...

Buddismen känns definitivt som ett alternativ så här juletid! Varför vi springer omkring som galningar och köper onödiga grejor till varandra bara för att Jesus föddes för en massa år sedan är obegripligt. Allt ska ju förändras nuförtiden - varför inte förändra julen - ändra till buddistid istället och låt oss nöja oss med det vi har eller varför inte tre grejor: Buddha lär ha sagt att om man har fler än tre saker ägs man av sakerna istället för tvärtom. Hum, vilka tre grejor blir det då: datorn, mobilen och ipoden förmodligen ;)
Hälsar buddistDirreN

stadshus sa...

P.S Har åtminstone försökt anta Buddhas kroppsform - alltid något =)
buddistDirreN igen