söndag 11 januari 2009

Stoppa massakern i Gaza!

Maken och jag upplevde den största demonstration jag deltagit i på mången god dag. 12 000 personer var vi på Sergels torg. En blandning av 50/50 brunögda och blåögda, vilket kändes bra. Det kändes också bra att uttrycka att det inte är OK att Israel kör in stridsvagnar och skjuter vilt omkring sig i ett av världens mest tättbefolkade områden. Orkar inte längre se lemlästade barn i TV och tidningar.

Bra ledning av demonstrationen.
"Nu är vi inte kristna eller muslimer, inte araber eller svenskar, inte Hamas eller Hizbolla - nu är vi här för att ge vårt stöd till Gaza". Lugnt och stilla ända tills vi kom fram till ambassaden som ligger bakom tredubbla galler i Historiska museet. Där sköts några raketer mitt i folkmassan och några brände flaggor eller kastade sten på huset, men demonstrationsledningen höll det hela i ett fast grepp och demonstrationen avslutades med att Stockholms imam talade till både oss och sen på arabiska för att lugna de stormiga känslorna.

Det jag inte visste, men fick veta var att EU nyss slutit sitt mest gynnsamma handelsavtal med Israel. Hur kan det vara möjligt med ett land som inte respekterar mänskliga rättigheter, som inte följer FN:s beslut, som ockuperar ett annat land och som bedriver öppet krig? Antalet döda palestinier idag närmar sig 900, varav en tredjedel barn. Det är svårt att inte ta till hårda ord.

Mona Sahlin, Jan Eliasson och Vanja Lundby-Wedin var där, men varför var de inte arrangörer, och var var Reinfeldt och Bildt? Socialdemokraterna har en förfärlig vana att inte kunna bestämma sig i någon viktig fråga; Palestina, invasionen i Irak, kärnkraft och EU. Hälften tycker si och hälften tycker så och därför mesar partiet på och kan aldrig stå i frontlinjen i någon fråga.
Det är också dystert med Carl Bildt som sa många bra saker innan han blev utrikesminister. Palestinierna är ett av världens mest ensamma folk när det gäller världens ledare och ett som har mest stöd av världens folk. (nu finns jag definitivt på FRA:s logg)

Götilda

Inga kommentarer: