torsdag 8 januari 2009

Snart är det vår. Det här är den första blommande kamelia jag sett utomhus i en park i London för ett par år sedan.

Fick en kommentar om Blondinbella och all den offentlighet som jag och andra vältrar oss i. Vad betyder den för framtiden? Det är tänkvärt. Ser ungdomarna som hejdlöst lägger ut bilder på Bilddagboken och Facebook och som skriver högt och lågt på nätet. Har ibland frågat chefer i organisationen om dom googlar på folk som söker jobb. Hittills ser dom mest förvånade ut över frågan, men själv skulle jag utan tvekan skaffa mig den informella informationen om dom som söker ett jobb. Apropå att jag snart ska få en ny chef ;)

Blir alla nya statsministrar tråkmånsar? Nej, det är nog tvärtom, risken är överhängande att Blondinbella blir statsminister. Obama spräckte internetvallen och vann på det. Han hade nog en hel stab som gjorde honom trevlig och lagom personlig på webben. Sonen kom in flera månader innan presidentvalet och sa att han visste vem som skulle vinna. Hur då undrade jag? "Mc Cain har en miljon besökare på sin film på You Tube, Obama har tio miljoner" var svaret.

Jag vet förstås inte. Kan bara säga att för mig är det en yttrandefrihet som känns ända ner i tårna. I 30 år har jag skrivit för andra. Som journalist skulle jag vara objektiv och tänka i vad mottagarna tyckte. Som informatör är jag ändå mer tvungen att tänka mig in i att jag representerar demokratin och arbetsgivaren. Att skriva här är en ren befrielse - det är bara jag!
Det bästa av allt är att jag inte så sällan får en dialog - inte bara genom kommentarer utan också med e-post och muntligt. Det känns som om jag kan samtala i ett samhälle där vi nästan slutat prata med varandra.

Å andra sidan skriver jag förstås inget som jag inte står för och håller ändå en viss privat distans. Det är ju inte så att jag önskar 130 000 besökare. Nästan alla bloggar, facebook och annat riktar sig till en liten krets av kompisar. Inte ens FRA orkar nog läsa alla miljarder inlägg (men jag undviker medvetet vissa ord för att inte komma med i deras register - fast det kanske räckte med förkortningen) Jag tror att det finns något positivit med denna enorma yttrandefrihet. Det är med detta som det mesta, man ser inte vad som händer när man är mitt i det. Men min magkänsla är att detta är bra.

Götilda

1 kommentar:

Torkel sa...

Härligt att du är hoppfull om framtiden!

Men blondinbella som statsminister? Hon får nog gå igenom några extreme makeovers innan dess... Fast det är klart, jag har bara varit inne på hennes sida en gång (efter ditt inlägg faktiskt), och hon verkar ju vara synnerligen driftig och modig så vem vet.