söndag 25 januari 2009


En Ehrenberg och en Boethius i veckan gör att det går att andas.
Dagens E = http://etc.se/artikel/19830/din-nya-president
Läs ETC är min varma rekommendation. Nästa vecka startar de ETC Stockholm. Må det gå dem väl. Det är ingen enkel sak att starta en mottidning.

Min obesvarade fråga är varför vi journalister från 1960-talet och framåt gått på myten om den objektiva journalistiken. En enfaldig journalistik är vad vi fått där unga människor med stora egon fått makt att sätta en dagordning de inte behärskar. Alla skriver om samma sak, intervjuar samma personer och har samma vinkel. I veckan hade vi ett tydligt exempel där alla lokala media sprider otrygghet och blåser upp händelser utan att ta något ansvar. Deras enda återkommande enfaldiga lösning är mer pengar och mer myndigheter. Det finns helt klart problem i botten, segregation, otrygghet, ensamhet, men någon konstruktiv diskussion om allas vårt ansvar för en lösning blir det inte med dagens media.

ETC representerar en tillbakagång på så sätt att deras journalistik utgår från att verkligheten ser olika ut beroende på vem som tittar. Vi har olika intressen, så enkelt är det. I en demokrati kan inte alla få som de vill, men vi kan åtminstone ge olika versioner av verkligheten så folk kan se och ta ställning som tänkande varelser.

Det är sällan vi år en chans att tänka och relektera. Gjorde ett försök i fredag när jag talade inför vår nämnd om kommunikation och digitala utmaningar i skolan. Började i stenålder och drog ett tänk som slutade med min egen devis:
"Bilden av verkligheten är viktigare än verkligheten".

Det var positivt. Någon tid för diskussion fanns inte, men enstaka inlägg pekade mot att de var intresserade och gillar att tänka. Bra va!


Götilda

1 kommentar:

Anonym sa...

Testar att kommentera mera
DirreN