måndag 12 december 2011

Skolan igen och om kvinnosysslor

Efter TV-programmet om Eskilstunas skolor reagerade grundskolechefen. Han skrev till Skolverket. Tror ni han lovade skärpning och att ta upp kampen om kunskap med Engelska skolan? Icke! Han var ursinnig över hur en rektor blivit framställd i TV. Är jag förvånad? Nix! Vem är grundskolechefen till för? I min värld elever och föräldrar. I hans värld lärare och rektorer.


Bakade typ 300 pepparkakor idag. Hela huset doftar jul och jag själv är inpyrd från hjässan till fotabjället. Eftersom jag är halvtidspensionär hann jag också ringa om referenser, skriva e-post och kolla offerter på IT-verktyg. Lite grann lever jag som Karl Marx skrev om det goda livet; det som den engelske adelsmannen levde:
På förmiddagen jobbade han i familjeföretaget, på eftermiddagen jagade han räv och på kvällen skrev han poesi. Det är inte illa, jag skulle önska fler att få leva så. Visst bakade jag pepparkakor med ungarna när de var små, men det var alltid stress med att hinna med julförberedelserna och jobbet samtidigt.
Samtidigt grubblar jag lite över status och kvinnoroller. Det ger inte många bonuspoäng ute i den stora världen att baka supergoda, lite knäckiga pepparkakor efter mammas recept. Betydligt mer att upphandla ett demokrativerktyg på internet. Maken och sönerna tar det förstrött för givet och mumsar i sig. Sen är arbetet osynligt igen.

Kan inte låta bli att citera Marit Paulsson:
"Vad är skillnaden mellan kvinnor och män?
Tja, med min hushållsassistent har jag bakat ungefär 300 kubikmeter limpa, men du ser inte en enda jävla limpa här, eller hur? Under samma tid har Sture och grabbarna byggt en lada med betongfundament som det tar en ISTID att få bort. Men de skulle inte ha byggt den utan limporna och utan rena byxor och omplåstring och sånt."

Det citatet har suttit på vår kylskåpsdörr i många år. Gäller för övrigt offentlig sektor i förhållande till tillverkningsindustri också.
Trevlig Lucia önskar Cassandra.

Inga kommentarer: