lördag 17 december 2011

Bli lärare Jimmy - eller bekämpa avunden i demokratins namn!

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) grubblar över om han ska fortsätta sitt politiska uppdrag eller gå tillbaka och bli lärare. Anledningen är den mediemobbning som pågår mot hans partikamrat Jörgen Danielsson.

Jimmy, jag känner dig inte, men du verkar som en begåvad, trevlig person som på allvar vill påverka framtiden i Eskilstuna. Du vill arbeta med att skolan ska bli bättre, miljön renare, de äldre ska få värdig ålderdom och de pengar vi avsätter för detta ska användas på ett bra sätt. Du är beredd att leda ett företag med tusentals anställda och miljardbudget. Men tänk dig noga för. Så här kan det gå:

Låt oss säga att du jobbar politiskt för detta i tio - femton år som Jörgen. Politik är verkligen inte en persons verk, men rätt person i ledningen kan göra stor skillnad. Under Jörgens ledning blev betygen i Eskilstuna och ekonomin i skolan bättre. Under hans två år gick landstinget från ett underskott på flera hundra miljoner kronor till ett överskott på ett par hundra miljoner, kostnadsökningen som skenat stoppades, köerna för vård minskade och flera stora viktiga utvecklingsprojekt startade.

Sen påstår mediemonopolet i Sörmland att du är en skurk, går in i valrörelsen och tvingar dig att avgå. Varken revisorer, länsrätt eller åklagare hittar något utom formella fel, men vad gör det? Din partikamrater och vänner överger dig, insändarspalter och kommentarsfält fylls med hat. Tidningarna fortsätter slå på dig. En lögn upprepad blir till slut sanning.
Efter dina 15 år i sammanfattar Lasse Stenbäck i din egen tidning Folket:

"Såvida man inte är politiker förstås - då kan man dra sig tillbaka efter bara ett par års pladdrande i talarstolen."

Stenbäck talar för många eskilstunabor. Ingen av dem tycker att politik är värt något. De jämför ständigt arvoden med vad en undersköterska tjänar. Om och om igen lyckas medierna hetsa upp hatstämning. Formeln är enkel - en stor bild på en politiker och en summa i rubriken. Du kommer själv att råka ut för det Jimmy. Räkna med att minst ett par gånger om året få se din bild i detta sammanhang. Valår är det värst. Det är ingen tillfällighet att attacken mot Jörgen kom en månad före förra valet.

Ja, det finns ett problem i att vi ska betala våra valda företrädare. Det behövs en ständig diskussion, för det är lätt att glömma var man kommer ifrån. Det krävs en ständig rimlighetsbedömning och medierna ska finnas där som slav på vagnen och säga "kom ihåg att du är dödlig"!

Men det behövs också motsatt diskussion - hur ska vi styra vår gemensamma sektor. Dom som leder Carema och Engelska skolan tjänar säkert tiodubbelt av vad du och de dina tjänar. Det står aldrig i Sörmlands tidningar.

Om du blir lärare kan du göra en enorm insats. Gudarna ska veta att det behövs i Eskilstuna.
Om du blir lärare blir du aldrig uthängd i medierna. Du får kanske inte så mycket tack heller, men du slipper sparkas ut på gatan om du gör fel.
Om du blir lärare är du troligen rektor om tio år och kan rekryteras till Engelska skolan eller någon annan privat skola. Där får du lika mycket betalt som du har som kommunstyrelsens ordförande och slipper fortfarande bli uthängd. Du kan bli utslängd, men då har du säkert en fallskärm som räcker för att starta om på nytt.

Bli lärare Jimmy, eller ta striden mot Lasse Stenbäck. Säg ifrån - ska vi ha dugliga politiker måste vi ge dom rimliga villkor. Ansvaret och utsattheten du lever med är mångdubbelt större än en undersköterska eller sjukpensionär. Deras livsvillkor behöver också förbättras, men det är genom duktiga politiker och demokratiskt arbete de kan lyftas, inte genom avundsjuka och missunsamhet.

Stå upp för att Jörgen Danielsson har gjort en politisk insats som han ska hedras för. Han har tagit ansvar för sina fel och brister genom att lämna sin post och följer de regler som gäller. Att han skulle leva på pension i 25 år är inte aktuellt, men alla andra som ställs utan sin inkomst har en fallskärm. Politiker har ingen A-kassa. Då är det rimligt att de får en möjlighet att ta ifatt det de förlorat av utbildning och annan karriär.

Framförallt - ska du låta medierna styra din politiska karriär kommer du och partiet att förlora!
Lycka till
Cassandra

2 kommentarer:

Bosse Lundkvist sa...

Tänkvärt och angeläget...

Anonym sa...

Det är första gången som jag ser någon gå till försvar för Jörgen Danielsson, bra! Hans partivänner verkar snarare tävla i vem som kan sparka hårdast på Jörgen när han ligger ner. Jimmy Jansson verkar nu vara den som är värst. Jimmy Jansson verkar inte bry sig om vad du har skrivit på din blogg. Jag hoppas Jörgen Danielsson inte är vän med honom, med sådana vänner behöver man inga fiender.