lördag 21 april 2012

Slöjan skymmer sikten

Den norske galningen, en rad högerextrema partier, medier och andra är väldigt upptagna av att araber och muslimer är på väg att ta över. Lite pinsamt att dom missar att den stora förändringen i världen sker på helt annat håll.

Araberna må ha olja, en välsignelse eller en förbannelse är frågan, för det betyder att de sedan lång tid är stenhårt hållna i diktaturer stöttade av västvärlden. Folkens frigörelse tar sig därför ibland extrema uttryck, men först med fredliga demonstrationer har de lett till viss framgång.

Sedan Sovjetblockets fall har väst styrts av USA. För att upprätthålla sina extremt stora militärutgifter och sin ekonomi i sönderfall har USA startat "kriget mot terrorismen" med fullt fokus på arabvärlden. Media följer snällt med och opinionen har fullt upp med svartmuskiga faror och oändliga turer i USA:s presidentvalskampanjer.

Samtidigt händer det stora saker i resten av världen. Kina har på kort tid tagit över den ledande rollen på i stort sett alla områden utom militär anfallsmakt.
En enda siffra för att visa vad som händer. Bilen är den grundbult som byggt USA och väst:
2009 producerade Kina 13,8 miljoner bilar. USA producerade 5,7 miljoner. I Kina steg produktionen med 48 procent. I USA sjönk den med 24 procent.
Begrunda den långsiktiga betydelsen av detta.

Kina köper företag, råvaror och mark i Europa och resten av världen. Världen förändras, men vi matas varje dag med tredje kandidaten till republikanernas presidentnominering medan jag vågar påstå att knappt någon i Sverige vet namnet på den som styr Kina.

Min poäng är att om vi slutar vara rädda för den där kvinnan i slöja som vi möter på gatan och i stället tar reda på vad som händer i tysthet i styrelserummen i de bolag som styr världen, så kanske vi också kan påverka framtiden. Partier och media - ta ert ansvar!

Cassandra

Inga kommentarer: