torsdag 1 mars 2012

En annan saga

En välskriven insändare i E-K idag berättar sagan om Eskilstuna. Men sagan kan berättas på många sätt:

Det var en gång för hundra år sedan en stad där arbetarna slet och svalt. Så organiserade de sig och utsåg representanter som skulle förbättra deras villkor. Det gjorde representanterna. Lönerna steg och villkoren blev bättre. Arbetarna fick sjukvård, skolor, pensioner, högskolor och en massa andra förmåner. Deras fruar fick arbete och lön för att ta hand om arbetarna och deras barn. Barnen fick utbildning och högre löner. De tunga industrierna försvann, i stället växte det fram kontor och arbetsplatser där välutbildade arbetarbarn och andra fick arbete.

Plötsligt en dag var staden förändrad. Arbetarna var en liten del i en stad där välfärden sysselsatte nästan hälften av alla som yrkesarbetade. Många andra jobbade med saker som coaching eller IT eller att lära arbetare i Asien och Afrika det som de fattiga arbetarna i Eskilstuna gjorde förut.

Vad gjorde representanterna? De hade fullt upp med att försöka styra över miljarder kronor i skattepengar och tusentals anställd som skulle göra ett bra jobb i skolan, med att ta hand om de gamla, bygga gator och planera för bostäder och stoppa stan från att översvämmas i klimatförändringar. Hela tiden visste de att de kunde bli utkastade från jobbet från ena dagen till den andra, vid ett val eller om tidningarna skrev elakt om dom.

Representanterna hade sett till att arbetarna var skyddade mot att bli sparkade från jobbet, de hade också sett till att det gick att få pension för många som råkat illa ut av sjukdom eller arbetslöshet, så pensionsåldern i verkligheten var lägre än den som står på pappret.

Nu vill en del av arbetarna inte att representanterna ska ha samma skydd som de själva. Att representanter som ordnat villkoren för arbetarna ska vara de enda som inte har något skydd. För dem finns inte A-kassa och pension ska de inte heller ha. Socialbidrag är nog också svårt för dem att få. Frågan är om Thomas Cedergren själv vill ställa upp och jobba för andra på de villkoren? Vem ska annars göra det?

Casandra

Inga kommentarer: