onsdag 7 mars 2012

Det som inte får sägas

Det skär i hjärtat när man läser om vanvården av dementa. Är det något vi människor har gemensamt så är det väl att vi vill att de allra mest värnlösa ska tas väl om hand. Dom fel och brister som upptäckts i Torshälla har inget med privat eller offentligt att göra. Det är något annat, något vi sällan talar öppet om:

1. Vissa människor är olämpliga för att arbeta i en sluten miljö där de har makt över värnlösa människor.

De tydligaste exemplen är förstås pedofiler, aktiva missbrukare,våldsverkare och människor med psykiska funktionshinder. Självklart finns dom där, när barnomsorgen började fråga efter polisregister dök det upp hundratals.
Men det finns många till synes vanliga också. Har själv stött på personer som alla i omgivningen vet att dom är en katastrof i jobbet, men de har gått igenom långa utbildningar, praktik och vikariat utan att någon varit rakryggad nog att ge dem ett råd att ta ett annat jobb. När de väl fått ett fast jobb är det hart när omöjligt att göra något åt saken.

En person som är olämplig för ett jobb kan göra en fantastisk insats i ett annat. För brukarnas och sin egen skull måste de på ett mänskligt sätt få hjälp att hitta rätt plats i livet.

2. Det finns destruktiva arbetsmiljöer där gruppdynamiken är skadlig, både för brukare och för de anställda.

Alla som jobbat vet att det finns arbetsplatser där man har kul och jobbar bra. Det är öppna miljöer där alla idéer tas emot, där man är beredd att testa, gör om, pröva nytt.
Många av oss har också upplevt att det finns arbetsmiljöer där man tar en kopp kaffe tillsammans på morgonen och sedan är den dagen förstörd. Det är gnäll, skvaller, missunsamhet och oförmåga att lyssna. Då blir brukare, anhöriga och organisationen utanför enheten en börda och i värsta fall en fiende.
Ofta kan en eller ett par personer göra skillnad i en arbetsgrupp. De kan skapa glädje och kraft eller rädsla och mobbning. I slutna miljöer med makt över barn och gamla kan de senare bli katastrof.

3. Det är chefen det hänger på
Det krävs mycket för att ändra på en usel arbetsgrupp. I vissa fall måste gruppen brytas upp. Det är chefens ansvar.
Kanske är Lex Mariaanmälningarna i Torshälla ett resultat av en chef som vill ändra en kultur som enligt tidningarna har funnits ett tag. Då blir det ofta crescendo i kritik, upprörda känslor och telefonsamtal till facket och tidningar. Då måste chefen ha stöd av sin chef för att stå emot, annars försvinner hen och allt blir vid det gamla.

Oavsett allt annat är det viktigt att undvika slutna miljöer kring försvarslösa barn eller gamla. Byt jobb med varandra, ta in anhöriga och föreningar i verksamheten och se till att chefen har full insyn!

Cassandra

Inga kommentarer: