måndag 15 juni 2009


Björklund presenterade regeringens förslag till ny skollag idag. Den har låtit vänta på sig, vet inte hur många år. Har inte detaljstuderat förslaget. Såg det mesta av den direktsända presskonferensen.

Vad är omdömet? Inte känns det som en lag som bäddar för en spännande utbildning som leder in i morgondagens samhälle. Några djärva visioner presenterades inte.

En del nya tvång; att Skolinspektionen ska kunna stänga skolor, att elever kan bli avstängda och så att föräldrar kan överklaga åtgärdsprogram. Det är bra, stärker föräldrarnas inflytande. Annars blir väl ingen kunnigare eller bättre av mer tvång. Jag tror inte att Björklund tänker sig en massa avstängningar av elever eller skolor. Han tror väl att blotta möjligheten ska få elever och rektorer att veta hut.

Vad jag skulle önska är att oppositionen inte bara fokuserar på tvånget. De flesta tycker nog det låter bra. Kom med alternativa förslag i stället. Ge oss en vision av vart skolan ska gå. Just nu står den bara och stampar. Vi hade sämsta betygen på fem år. Vi behöver ge lärarna en tydlig signal om vart de ska sträva.
Inte ska vi väl stanna i 1842 års folkskola i evigheter?
Götilda

Inga kommentarer: