onsdag 22 juli 2009


Fyra dar i Berlin. Härlig stad med mycket att uppleva. "Berliner weisse"; öl och saft blandat. Inte så dumt som det låter faktiskt, särskilt när det var +30 grader och på en båt på Spree. Tre timmars rundtur. För oss som var där för 20 år sedan är det märkligt att kunna åka runt stan på det viset. Vi var där sommaren 1990 när muren just fallit men fortfarande stod kvar så vi kund hugga bitar och ta med hem.
Nu är nästan alla spår av muren borta, men den finns att köpa inplastad eller står som en absurd dekoration utanför en restaurang.

Den störst sparade centrala delen av muren finns nära Checkpoint Charlie på Niederkirchner strasse. Just där låg Gestapos och SS högkvarter. Tomten har stått övergiven vid sidan av muren, men nu byggs ett museum "Terrorns topografi". Utställningen finns redan och går att se under bar himmer. Här visas hur terror och diktatur växte fram från 1930-talet. När nazisterna fått 44 procent i valet tog de över och inörde diktatur. Framförallt infördes lagar om att staten kunde ta folk i förvar utan rättegång. De lagarna var grunden för allt som skulle komma, terror mot oliktänkande i Tyskland, förföljelser, tortyr och mord i ockuperade länder, mot judar, zigenar, homosexuella och andra icke önskvärda i det tredje riket.

Reflektion 1. Det tog 60 år för tyskarna att börja bena i vad som hände, vad som ledde till katastrof, inte bara för Tyskland utan för stora delar av Europa. Har vi i väst lärt oss av detta ännu? Jag funderar hur kungen och stora delar av det svenska etablissemanget kunde stöda nazisterna ända fram till kriget vände, trots lagar om att spärra in folk utan rättegång, bokbål och rasistisk ideologi.

Reflektion 2. Det är otäcka likheter mellan de rättigheter USA tar sig på Guantanamo och andra ställen där människor spärras in utan lag och rätt. Mycket av övervakningen på internet ligger också i samma bana.

Reflektion 3. Berlin är en stad som levt igenom oerhört mycket, Bismarck som enade Preussen och Tyskland, arbetarupproret som slogs ner 1919, Weimarrepubliken, kriget när knappt ett hus fanns kvar, delning med muren. Få städer och få länder skulle så snabbt kunna återhämta sig gång på gång. Det är en härlig stad, mycket barn och människor som verkar ovanligt glada! Väldigt internationellt. Åk dit och se själv!

Götilda

2 kommentarer:

Lotta Larsson sa...

Kommer man som medlem i ÖK kunna beställa Berlin er weisse?
Låter faktiskt läskande.

Cassandra sa...

Tja, det skulle vara om jag offrade min hallonsaft? Jag ska kolla med maken.