fredag 23 augusti 2013

Framtid för Eskilstuna

Tillbringade ett dygn i Norrköping i sommar. Häpnade över det fantastiskt väl bevarade och gemensamt påkostade industrilandskapet med vatten, renoverade byggnader och nytt i anslutning till det gamla. Muséer, idrottsarenor, kultur.

Var också i Liverpool några dagar. En på många sätt nedgången industristad som satsat stort på att renovera dockorna nere vid floden Mersey och bygga ett helt nytt kommersiellt centrum. "För varje privat krona har kommunen lagt till sex" sa hon på turistbyrån. Såg Chagallutställning och nya kommunala muséet, men missade konserten i idrottsarenan eftersom Neil Young ställde in.

På båda ställen vill man vara, antingen som turist eller kanske bo eller driva företag. Båda ställena har många likheter med Eskilstuna; industristäder som haft tuffa tider men är på väg att resa sig genom att satsa på stadsutveckling.

Kan inga detaljer, men tror inte andra städer har samma problem med att varje förändring stöter på stort motstånd; att flyta en staty 20 meter, att som alla andra ordna en gemensam stadsfest, att en stad som fördubblats i storlek behöver större simhall, idrottsarenor och muséer väcker en lite grupp på insändarsidor, ifrågasätts på nyhetssidor och bekämpas av oppositionen.
Blir dyster av att läsa tidningen. Visst ska vi vara kritiska och ifrågasätta, men som vi sa till ungarna när dom var små "tonen är fel".

Jag efterlyser en positiv vision om Eskilstunas framtid från de som alltid säger nej. Kommunen satsar redan utan jämförelse den största delen av budgeten på vård-skola-omsorg, och det behövs mer pengar, men det räcker inte enligt min syn på saken. En stad med landets bästa vård-skola-omsorg, men nersliten och utan satsningar på stadsmiljö, kultur, idrott, parker, friluftsliv och nöjen har ingen framtid. Dom satsningarna blir inte av om vi ska lita till privata initiativ.

Det är val nästa år. Jag vill gärna veta oppositionens syn på hur utveckling som inte handlar om kommunal kärnverksamhet ser ut.
Cassandra